• Οικονομία

    Fitch: Στο 0,57% ο αρνητικός αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης στο ΑΕΠ της Ελλάδας – Τι προβλέπει για ευρωζώνη

    • NewsRoom
    Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσουν σε μείωση αλλά όχι σε αντιστροφή της δημοσιονομικής ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, από το σοκ της πανδημίας, προβλέπει η Fitch, σύμφωνα με την τελευταία της εκτίμηση.

    Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη αλλά και αυξημένο πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, η Fitch μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, λόγω της υψηλής έκθεσης στην ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που οδηγεί σε άνοδο τον πληθωρισμό.

    Η Fitch μειώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες και στην Ιταλία κατά 1,6%, λόγω της υψηλής εξάρτησής τους στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

    Το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει η Σλοβακία, για την οποία η πρόβλεψη για ανάπτυξη μειώνεται κατά -2,57%. Ακολουθεί η Λετονία  με μείωση της πρόβλεψης κατά -2,43% και η Εσθονία κατά -2,28%.

    Για την Ελλάδα, ο  αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία στην ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι -0,57%.

    Οι προβλέψει της Fitch για πληθωρισμό και ελλείμματα

    Από την άλλη, ο πληθωρισμός  στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fitch, κατά μέσο όρο στο 5% φέτος, από 2,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2021.

    Ανά χώρα, την μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 – σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου του 2021 – τις βλέπει σε Λιθουανία (από 5,3% σε 11,3%), Λετονία (από 4% σε 9,5%) και Εσθονία (από 4,3% σε 9,1%).

    Για την  Ελλάδα η Fitch προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού για το 2022 στο 4%, από 1,3%.

    Πάντως, η υπεραπόδοση του 2021 παρέχει «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των υψηλότερων δαπανών φέτος, χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Έτσι, οι προβλέψεις της Fitch για το έλλειμμα του 2022 δεν έχουν αλλάξει πολύ, με τον οίκο να αναμένει περαιτέρω μείωση στο 4,2% το 2022.

    Ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διάρκειά του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του στις τιμές και την προσφορά ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές – Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναλύουν οι επενδυτές

    Αμπράμοβιτς: Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία, αξίας 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ