• Οικονομία

    Fitch: Αμετάβλητη στο BB- η αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό και το outlook

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Αμετάβλητη άφησε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch, κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαιώνοντας το “BB-” και διατηρώντας σταθερό το outlook.

    Η Fitch αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική το 2019.  Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020, ενώ εκτιμά πως θα ενισχυθεί η  εσωτερική ζήτηση.

    Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αναφέρει η έκθεση της Fitch, σημείωσε αύξηση 4% στο γ’ τρίμηνο του 2018, τον υψηλότερο ρυθμό από το 2008. Ο ρυθμός της αύξηση των μισθών σταδιακά αυξάνεται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμενε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018 (χαμηλό επταετίας), ενώ η αύξηση της απασχόλησης κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,8% τον 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έλαβε ώθηση από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

    Το βραχυπρόθεσμο outlook για την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με την Fitch, είναι θετικό.

    Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του, παρά την αποκάλυψη των μειονεκτημάτων στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης που άφησε η κρίση στην Ελλάδα αλλά και την πίεση στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η ποιότητα των κυβερνητικών δομών είναι ακόμη αισθητά ισχυρότερη από τις περισσότερες χώρες που επίσης βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι την 1η Μαρτίου από τη Moody’s, στις 26 Απριλίου από την S&P και στις 3 Μαΐου από την DBRS.

    Ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.



    ΣΧΟΛΙΑ