• Οικονομία

    FED: Δέσμευση για επιθετικά μέτρα για τη στήριξη της ανάκαμψης, αμετάβλητα τα επιτόκια (upd)

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Αμετάβλητα διατήρησε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) τα επιτόκια, κοντά στο 0, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως θα κάνει χρήση όλων των εργαλείων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, λαμβάνοντας επιθετικά μέτρα για τη στήριξη της ανάκαμψης.

    Όπως διαπίστωσε,  η αμερικανική οικονομία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του κορονοϊού. «Η συνεχιζόμενη κρίση της δημόσιας υγείας θα πλήξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ θέτει σημαντικούς κινδύνους για το outlook μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν.

    Υπενθυμίζεται πως η Fed μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδο κοντά στο μηδέν σε δύο μη προγραμματισμένες συνεδριάσεις στα μέσα Μαρτίου και ξεκίνησε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ομολόγων για να επιδιορθώσεις της χρηματοοικονομικές αγορές.

    Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως η  οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο του β’ τριμήνου θα υποχωρήσει πιθανότατα με πρωτόγνωρη ένταση. Ωστόσο ότι η άμεση δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας από πλευράς της κυβέρνησης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά., αποτρέποντας τις μακροπρόθεσμες βλάβες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς assets από πλευράς της Fed βοήθησε «ουσιωδώς» την οικονομία.

    Η προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και του να μην υποστεί η τελευταία ζημίες για μακρό χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Παόυελ.



    ΣΧΟΛΙΑ