• Οικονομία

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Το εσωτερικό του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επιμένουν στις προοπτικές ύφεσης στην περιοχή και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 412,76 μονάδες καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον καταστροφικό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της. Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, κλείνοντας 2,1%.

    Πώς κινούνται οι δείκτες

    Εν τω μεταξύ, η βρετανική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 1985, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εκτιμήσουν τις “σκοτεινές” οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η στερλίνα εθεάθη τελευταία να διαπραγματεύεται με πτώση 0,4% στα 1,1468 δολάρια.

    Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,33% στις 12.913,53 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,02% στις 6.105,92 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,84% στις 7.238,90 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε την ημέρα με οριακά κέρδη 0,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,35%.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης (ΕΚΤ) να προχωρήσει αύριο σε μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, εντείνοντας την προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας τον Αύγουστο στο 9,1%. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με φόντο τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ συνέχισε να κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά το β’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις ανησυχίες για ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Αυτό ακολουθεί ανάπτυξη 0,7% στην Ευρωζώνη και 0,8% στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο.

    Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει τη σύνοψή της για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Μπεζ Βιβλίο , αργότερα την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας , με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Το επιτόκιο του 30ετούς Υπουργείου Οικονομικών έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Quest: Στα 478,8 εκ. ευρώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο – Στα 34,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    Interwood-Ξυλεμπορία: Στο 52,59% πλέον η συμμετοχή της Σοφίας Γεράρδη – Μηδένισε το ποσοστό του ο Αλ. Παππάς

    Υπογράφηκε η Επιστολή Ανάθεσης σε Ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών



    ΣΧΟΛΙΑ