ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο 2,9% «τσίμπησε» οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Έναν μήνα πριν, ήταν στο 2,8% στην Ελλάδα και στο 2,1% στην ευρωζώνη.

Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (3,4%, έναντι 3,5% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,4% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,4%, σε σύγκριση με 0,5% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (-1,9%, σε σύγκριση με -0,5% τον Νοέμβριο).
Τι προβλέπει η ΕΚΤ
Αν και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν αυξήσεις τιμών κάτω από τον στόχο για φέτος και την επόμενη χρονιά, η απόκλιση είναι μικρή, με τις επίμονες αυξήσεις στις υπηρεσίες να εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει σταθεί επίσης στις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες αποδείχθηκαν απροσδόκητα ισχυρές, υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν «ταπεινοί» και θα μελετούν τα δεδομένα σε κάθε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Η ΕΚΤ δεν έχει μεταβάλει τα επιτόκια από τον Ιούνιο και ούτε οι traders ούτε οι οικονομολόγοι προβλέπουν κάποια κίνηση, ανοδική ή καθοδική, στο άμεσο μέλλον.
Ελλείψει απρόβλεπτων εξελίξεων, το κόστος δανεισμού «πιθανότατα θα παραμείνει σταθερό για αρκετό καιρό», δήλωσε η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, λίγο πριν το τέλος του 2025.
Κατέβασε ταχύτητα στη Γερμανία
Κατά 2% αυξήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από άνοδο 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 2,2%.
Για όλο το 2025, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 2,3%.
Διαβάστε επίσης:
Χρίστος Δήμας: Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας με το black out στο FIR Αθηνών, αλλά θέμα χωρητικότητας
Διόδια: Σε ισχύ οι νέες τιμές από 1/1 – Τιμαριθμική αύξηση στην Αττική Οδό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: «Άξονας εθνών που βλέπουν κατάματα την πραγματικότητα»
- Μεξικό: Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ “Χαλίσκο Νουέβα Χενερασιόν”
- ΗΠΑ: Οι εμπορικές συμφωνίες «θα εξακολουθήσουν να ισχύουν»
- ΗΠΑ – Ιράν: Νέες διαπραγματεύσεις την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη – Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί θεωρεί ότι “υπάρχουν ακόμη πιθανότητες” για την επίτευξη μιας συμφωνίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.