ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση ταχύτερη των προβλέψεων κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία του μπλοκ παραμένει ανθεκτική απέναντι στις διεθνείς εμπορικές πιέσεις, χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν άνοδο 2,6%. Αν και η μηνιαία αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την προσδοκία για 0,4%, τα αναθεωρημένα προς τα πάνω στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών βελτίωσαν την ετήσια εικόνα.
Παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της παγκόσμιας εμπορικής αβεβαιότητας, οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες —από το ΑΕΠ έως τους δείκτες εμπιστοσύνης— δείχνουν ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.
Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τροφοδοτήθηκε κυρίως από την ενίσχυση κατά 4,3% στις πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων και κατά 4,0% στις πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ και η Γερμανία κατέγραψε ισχυρή επίδοση, φτάνοντας το 4,8%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Περικοπές και απολύσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπό την πίεση των πολιτικών Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 200 εκατ. ευρώ για τον «ναό» του Μαραντόνα!
- Πώς στρατολογήθηκε ο κατάσκοπος, η αφαίρεση της ιθαγένειας και ο νόμος Δένδια, το ηθικό και το νόμιμο, ο Τασούλας και τα Αρχαία Ελληνικά
- Θ. Κοτσιαρός (ΠΕΦ): Η Ακαδημία Φαρμάκου φέρνει νέο μοντέλο σύνδεσης, εκπαίδευσης και παραγωγής
- Απόφαση ΑΠ: Δεν γνωμοδότησε για αναδρομικότητα – Μπαράζ νομικών διεκδικήσεων από δανειολήπτες – Επανέρχεται ο φόβος του ηθικού κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.