• Οικονομία

    Eurostat: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 12,1% στην Ελλάδα – Σε νέο ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Το μήνα που η ενεργειακή κρίση χτύπησε «κόκκινο» με φόντο την αβεβαιότητα για τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά και εσχάτως τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.

    Αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 12,1%, από το 11,2% τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα είχε παρουσιαστεί μια οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 11,3%.

    Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού διαφέρει ανάμεσα στη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, με την ευρωπαϊκή αρχή να δίνει πάντα χαμηλότερα ποσοστά.

    Τα στοιχεία του Αυγούστου είχαν δείξει ότι μέσα σε 12 μήνες εκτινάχθηκαν κατά 261,3% οι τιμές φυσικού αερίου, κατά 65,1% του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 38,5% του ηλεκτρισμού. Αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα κατά 18,5% σε ψωμί και δημητριακά, κατά 18% στα γαλακτοκομικά και κατά 25,5% στα λάδια.

    Μεγάλες αυξήσεις υπήρξαν και στις μεταφορές, όπου κατά 71,4% ανατιμήθηκαν τα εισιτήρια με αεροπλάνο, κατά 25,4% με πλοίο και 32,9% με ταξί.

    Διψήφιος πληθωρισμός στην Ευρώπη

    Σε επίπεδο Ευρώπης όμως, καταγράφεται νέο ιστορικό ρεκόρ, που πλέον κινείται σε διψήφιο ποσοστό, μετά από πολλές δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός άγγιξε το Σεπτέμβριο το 10% από το 9,1% τον Αύγουστο και 8,9% τον περασμένο Ιούλιο.

    Μετά απ’ αυτά τα στοιχεία ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λήψη άμεσων παρεμβάσεων, μέσω της νέας αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός να μειωθεί στον στόχο που έχει θέσει η Φρανκφούρτη, στο 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθωρισμό «φωτιά» ανακοινώνει η Eurostat – Γιατί αναθεωρείται για 3η φορά ο στόχος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ