• Οικονομία

    Eurogroup: «Πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία για την πρώτη κατοικία»

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup


    Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα αναφορικά με τον διάδοχο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

    «Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

    «Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

    «Eξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στο Eurogroup σημειώνοντας ότι υπάρχει “θετικό κλίμα” σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

    «Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    «Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, όμως έχει γίνει ισχυρή πρόοδος», δήλωσε και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup θα  αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.  Όπως είπε, θα πρέπει να προηγηθεί το “πράσινο” φως από το EWG.

    “Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ”, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του νόμου Κατσέλη, έχει γίνει “καλή και πολλή δουλειά”.

    Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση “ανταγωνισμού” και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    “Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή”, υπογράμμισε.

    Από την πλευρά του ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση δήλωσε πως  «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Απομακρύνεται προς τον Απρίλιο η εκταμίευση του 1 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ