Οικονομία

Eurogroup: «Ναι» στη δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

  • NewsRoom


Μετά από πολύμηνο θρίλερ το Eurogroup έδωσε πριν λίγο το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στην συνεδρίαση. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και η εκτίμησή μας ως Κομισιόν είναι θετική, δήλωσε. Εργαστήκαμε πολύ, οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν πολύ, για να φτάσουμε σε σημείο αρκετά αξιόπιστο, ώστε να προτείνουμε αυτή την εκταμίευση», συμπλήρωσε.

«Έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση και στον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το αίσθημά μας είναι πως έχουν γίνει αρκετά για να μπορέσω να εισηγηθώ την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό θα είναι ένα καλό σήμα για τη χώρα, η οποία έχει εξέλθει του προγράμματος (διάσωσης) και ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Άρα θα είναι μια ακόμα καλή ημέρα για την Ελλάδα, ελπίζω», δήλωσε.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

Επίσης εκτιμάται ότι μετά και από την εκταμίευση της δόσης από του Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ θα βελτιωθεί το κλίμα για τ τρίτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η οποία υπολογίζεται έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ, ενώ θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, παίρνεις και το ρίσκο να το χάσεις!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναι μεν, αλλά… από την Κομισιόν για τη ρύθμιση της α’ κατοικίας-Ανησυχία για την αναδιάρθρωση των NPLs


ΣΧΟΛΙΑ