ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εξαιρετικά απίθανο» είναι να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθεί από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα και ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».
Εξάλλου, το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.
Ειδικότερα, πρόκειται για θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Στο τελευταίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται κάποια απόφαση, αλλά στόχος είναι να μείνει «ζωντανό» προκειμένου να κατατεθούν νέες προτάσεις από την επόμενη Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κράτη-μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τέλος, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναφορά της Επιτροπής στο θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά διευκρίνισε ότι «η όποια παρέμβαση θα είναι σύντομη». Το ίδιο θα ισχύει και για όποια άλλα θέματα θελήσει να θέσει η Επιτροπή αναφορικά με τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας (εκθέσεις ευρωπαϊκού εξαμήνου).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.