• Οικονομία

    Eurogroup: Δύο διακοπές σε μια συνεδρίαση θρίλερ με την Ολλανδία σε ρόλο… λαγού των Γερμανών

    • NewsRoom
    Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του Eurogroup – Τα σχέδια για τα χρέη και τα ελλείμματα μετά το 2023

    Eurogroup


    Συνεχίζεται μέσω τηλεδιάσκεψης έως αυτήν την ώρα η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διεκόπη αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για διμερείς διαπραγματεύσεις.

    Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε το Eurogroup, αφού στις 2 το πρωί διεκόπη, για ακόμη μία φορά, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος την προηγούμενη ημέρα.

    Η πρώτη διακοπή έγινε στις 9 το βράδυ της Τρίτης και η συνεδρίαση ξεκίνησε πάλι ώρα 00:45.

    Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διέρρεε πως ούτε η Ιταλία αλλά ούτε και η Γερμανία με τους συμμάχους έκαναν πίσω στις θέσεις τους. Μάλιστα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία αξίωναν μνημονιακούς όρους προκειμένου να δοθεί βοήθεια στις χώρες του Νότου που μετρούν εκατόμβες νεκρών από την πανδημία.

    Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι η Ολλανδία λειτουργούσε σε ρόλο «λαγού» της Γερμανίας.

    Το παρασκήνιο αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ακύρωσε την προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

    «Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της Ε.Ε. σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί.

    Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

    Tα αποτελέσματα αναμένεται ανακοινωθούν από τους Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Σεντένο και Πάολο Τζεντιλόνι.

    Να σημειωθεί ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

    Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων 6 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας υπογράμμισαν ότι η Ε.E. πρέπει να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία του COVID-19, που υπονομεύει τις δημοκρατίες της ηπείρου.



    ΣΧΟΛΙΑ