• Οικονομία

    Eurobank: Αρνητικές οι καθαρές επενδύσεις για 8η συνεχή χρονιά

    • NewsRoom
    eurobank

    Eurobank


    Κατά  76,5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το φυσικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο 2011-2019, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Research.

    Συγκεκριμένα, στο τελευταίο τεύχος του «7 ημέρες Οικονομία», αναφέρεται ότι οι καθαρές επενδύσεις παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος για όγδοο συνεχές έτος, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία του φυσικού κεφαλαίου και η συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι επενδύσεις παγίων αποτέλεσαν τον αρνητικό πρωταγωνιστή στη μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2018. Ειδικότερα, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου διαμορφώθηκε στα 20,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, καταγράφοντας ετήσια πτώση της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ ή 11,4% από ετήσια αύξηση 2 δισ. ευρώ ή 9,2% το 2017.

    Όπως επισημαίνεται από την Eurobank Research, οι αρνητικές καθαρές επενδύσεις, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και η ισχνή συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν εμπόδια για την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης. Η τελευταία αποτελεί σημαντική συνθήκη για την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συνεχή και βιώσιμη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

    Δείτε το σχετικό διάγραμμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ



    ΣΧΟΛΙΑ