• Οικονομία

    Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε με μονοψήφιο ποσοστό στα επιτόκια

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε μια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής με μονοψήφια επιτόκια, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

    Η τράπεζα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τερματίζει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, καθώς μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 9% από 10,5%, συνεχίζοντας αυτήν την πορεία σε αντίθεση με τη φετινή τάση παγκόσμιας σύσφιξης, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

    “Μειώσαμε τα επιτόκια σε μονοψήφιο ποσοστό και αυτό θα συνεχιστεί ως έχει. Μην ανησυχείτε, ο πληθωρισμός θα μειωθεί επίσης”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κόνια, σύμφωνα με το Bloomberg. Έχει υιοθετήσει μια αντισυμβατική άποψη ότι τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον πληθωρισμό.

    Ο Ερντογάν έχει διπλασιάσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τα αιτήματά του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού ώστε να τονωθεί η οικονομία και οι εξαγωγές, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αποτελεί την πιο επείγουσα απειλή για την εξουσία που κατέχει εδώ και δύο δεκαετίες ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

    Η λίρα έχει διολισθήσει περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου φέτος, με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που τροφοδοτούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πλήξει την οικονομία της Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο σόου Ερντογάν: «Έσωσε» ξανά άνδρα που θα «αυτοκτονούσε» στον Βόσπορο, όπως είχε κάνει και το 2015!



    ΣΧΟΛΙΑ