• Οικονομία

    Έρχεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα επιβατών για όλες τις πτήσεις

    • NewsRoom
    Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»


    Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των επιβατών σε όλες τις πτήσεις από ή προς την Ελλάδα, καθώς και επεξεργασία των στοιχείων κάθε επιβάτη από ειδική υπηρεσία της ΕΛΑΣ, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί τα επόμενα 24ωρα.

    Στο πλαίσιο αυτό οι αεροπορικές εταιρείεςα θα πρέπει να διαβιβάζουν στην Ελληνική Αστυνομία αναλυτικά δεδομένα που αφορούν σε στοιχεία επιβατών όπως τη διεύθυνση, τους τρόπους πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, τις αποσκευές και την έκδοση εισιτηρίων για όλες τις πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από ή προς ελληνικό έδαφος.

    Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Ουσιαστικά, όπως λέει το υπουργείο, πρόκειται για ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα «ονομαστικά αρχεία επιβατών» για την πρόληψη και διερεύνηση τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

    Τα σχετικά αρχεία θα παραμένουν στη βάση δεδομένων για πέντε χρόνια -αν και ύστερα από έξι μήνες ορισμένα από αυτά θα «καλύπτονται».

    Τα στοιχεία θα συλλέγει ειδικό τμήμα της ΕΛΑΣ και θα υπάρχει ανταλλαγή και με την Europol.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Black Friday από… Δευτέρα: Ποια καταστήματα ξεκίνησαν ήδη τις μεγάλες προσφορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγγενη για Καμμένο η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο της Ιεράς Οδού



    ΣΧΟΛΙΑ