• Οικονομία

    Επιταγή ακρίβειας – Οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Στην αναζήτηση των διαθέσιμων πόρων για την καταβολή της «επιταγής ακρίβειας» πριν το τέλος του χρόνου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, κυρίως το κόστος ενέργειας, τον πληθωρισμό, και το ύψος του πλεονάσματος θα αξιολογήσει και θα καθορίσει την έξτρα οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

    Υπό εξέταση έχουν τεθεί αρκετές προτάσεις για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων.

    Οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

    – Οικογένειες με παιδιά

    – Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

    – Άτομα με αναπηρία

    – Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι).

    Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους λόγω της αύξησης των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, είναι μικρός ο αριθμός που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση, όπως έγινε και πέρυσι. Η τελική απόφαση για τους χαμηλοσυνταξιούχους αναμένεται να ληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ανεξάρτητα αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Εάν καταβληθεί λοιπόν όπως πέρσι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μακροχρόνια ανέργους.

    Επίσης σε περίπτωση που δικαιούχοι θα είναι και οι συνταξιούχοι  θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

    Οι προϋποθέσεις

    Πέρσι οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:

    – το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ

    – το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022

    – η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

    –  είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

    Παράλληλα για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

    Δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα  είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

    • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες
    • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
    • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2023, κατά το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα αύξηση συντάξεων – Έως €200 το επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά

    Οι αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι – Επίδομα προσωπικής διαφοράς και η νέα επιταγή ακριβείας

    Ξεκινάει 4ημερο πληρωμών για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους –  Ποιοι δεν θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ