• Οικονομία

    Επιστροφές φόρου με διαδικασίες εξπρές από την ΑΑΔΕ

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Όσοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση στο Taxisnet και μετά την εκκαθάριση προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό, έχουν ήδη δει τα χρήματα της επιστροφής φόρου στους λογαριασμούς τους. Η δέσμευση της ΑΑΔΕ για επιστροφές φόρου με διαδικασίες – εξπρές είναι γεγονός και μάλιστα, αυτό θα συμβαίνει σε εβδομαδιαία βάση.

    Ήδη μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο πληρωμές επιστροφής φόρου, καθώς από τις 110.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί τις πρώτες 10 ημέρες που άνοιξε το Taxis, για 8 στους 10 φορολογούμενους προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό, με την ΑΑΔΕ να έχει καταβάλει ήδη 5 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρου.

    Το νέο πλάνο επιστροφών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
    • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων για το πρόγραμμα «Κάλυψη»



    ΣΧΟΛΙΑ