• Οικονομία

    Επιστρέφει εισφορές ο ΕΦΚΑ

    • NewsRoom
    χαρατσι


    Οδηγίες για τη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής εισφορών, οι οποίες καταβλήθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αχρεωστήτως -δηλαδή χωρίς να υπάρχει υποχρέωση- έως 31/12/2016, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις επιστροφής εισφορών που έχουν υποβληθεί πριν από την 31η ∆εκεμβρίου 2016 στα πρώην Ταμεία και βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

    Τα ποσά εισφορών που πληρώθηκαν πριν από το 2016 χωρίς να υπάρχει νομοθετική υποχρέωση θα μεταφερθούν και θα πιστωθούν στην οικονομική μερίδα του δικαιούχου στον ΕΦΚΑ ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξόφληση εισφορών και την αμέσως επόμενη ετήσια εκκαθάριση.

    Αν οι δικαιούχοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών που εξυπηρετείται κανονικά, το προς επιστροφή ποσό συµψηφίζεται µε τις τρέχουσες δόσεις.

    Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

    Εάν ο αιτών έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, γίνεται ασφαλιστικός και οικονομικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν καταβληθεί ποσά αχρεωστήτως, αφού συµψηφιστούν µε ενδεχόμενα καθυστερούμενες οφειλές, βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες.

    Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές νοούνται τα ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.

    Δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

    Στη συνέχεια, εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού. Το προς επιστροφή ποσό καταχωρίζεται µε ημερομηνία αναγγελίας πίστωσης την ημερομηνία της απόφασης, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη κατά την εξόφληση οφειλόμενων εισφορών και την ετήσια εκκαθαριστική διαδικασία.

    Οι ασφαλισμένοι μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία συμψηφισμού (εξόφληση, εκκαθάριση) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

    Το ποσό συµψηφίζεται µε οφειλόμενες εισφορές και λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης προκειµένου να εξαχθεί το τελικό ετήσιο αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό.

    Το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο συµψηφίζεται µε βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ ήµε τρέχουσες δόσεις ρύθμισης που βρίσκεται σε ισχύ.

    Εάν δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές ή τρέχουσα ρύθμιση, συµψηφίζεται µε τρέχουσες εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί αίτημα εντός ορισμένης προθεσμίας.

    Αν δεν έχει υποβληθεί αίτημα, το ποσό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους µε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.

    Υπενθυμίζεται πως οι παράλληλα απασχολούμενοι (π.χ. μπλοκάκια κ.λπ.), για τους οποίους η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και έδειξε πιστωτικό υπόλοιπο, έχουν περιθώριο έως τη Δευτέρα 31 ∆εκεμβρίου προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, αν θέλουν το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου να παραμείνει στον λογαριασμό τους και να συµψηφιστεί µε εισφορές επόμενων μηνών. Οσοι δεν υποβάλλουν αίτηση θα λάβουν το ποσό εφάπαξ στον λογαριασμό τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βροχή» πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες: Γιατί βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της Βιργινίας Βεντουράκη 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμος και ο Φουρλής να «αρπάξει» τις φίρμες της Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ