• Οικονομία

    Επί τάπητος η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη-Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

    • NewsRoom

    Χριστόφορος Πισσαρίδης


    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, από την Επιτροπή Πισσαρίδη.

    Ο κ. Πισσαρίδης αποτελεί έμπιστο άτομο και πρόσωπο κύρους στις Βρυξέλλες. Πρόσφατα, στην έκθεσή της για το πλαίσιο της  8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώραςη Κομισιόν είχε συστήσει πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη μέχρι το 2060 για να εξυπηρετείται το χρέος.

    Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, και ειδικά στην δεκαετία του 2030. Εξαιτίας του λόγου αυτού υπογραμμίζεται η σημασία της υλοποίησης της αναπτυξιακής ατζέντας που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» (σ.σ. αναμένεται να παρουσιαστεί στη λεπτομέρειά της την ερχόμενη Δευτέρα). Τονίζεται δε, η σημασία της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και της συνέχισης μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας στο μέλλον. Που σημαίνει, ότι η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη δεσμεύει τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2060.

    Οι δυσμενείς επιπτώσεις της σημερινής αύξησης του δημόσιου χρέους από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020 και η επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων μακροοικονομικών προοπτικών αντισταθμίζονται από τους υποτιθέμενους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Οι βασικές παραδοχές υπόκεινται σε αβεβαιότητα, η οποία αυξάνονται. Οι όροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκοί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλάους Ρέγκλινγκ στο Economist: Η στρατηγική της έκθεσης Πισσαρίδη θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

    Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η αναβολή στις μειώσεις φόρων – Τι είπε για τη συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας

    Άδωνις Γεωργιάδης: Άνοιγμα της αγοράς με προσοχή – Πρώτα τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών



    ΣΧΟΛΙΑ