• Οικονομία

    Εντολή Πιτσιλή για σαρωτικούς ελέγχους-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των «ράμπο» των τελωνείων

    • NewsRoom
    H Ελλάδα στην Αντιπροεδρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων για δύο χρόνια

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Σε ριζική αναδιοργάνωση της Τελωνειακής Υπηρεσίας προχωράει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στοχεύοντας στην πάταξη του λαθρεμπορίου και τις τελωνειακές παραβάσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πιτσιλής υπέγραψε ήδη την πρώτη σχετική απόφαση που οδηγεί στη μετεξέλιξη της υπηρεσίας τελωνειακών ελέγχων που θα έχει στο επίκεντρο την Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων.

    Συγκεκριμένα από το φθινόπωρο θα ενεργοποιηθούν δύο κεντρικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων, μια στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη οι οποίες θα τελούν υπό τις οδηγίες της υπό δημιουργία Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων.

    Στόχος των υπηρεσιών είναι η πραγματοποίηση προληπτικών και στοχευμένων ελέγχων οι οποίοι θα προκύπτουν στη βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, αξιοποίηση καταγγελιών και κυρίως έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων και φορτίων στους δρόμους.

    Οι σημερινές δέκα ομάδες οι οποίες θα δρουν επιχειρησιακά , θα συντονίζονται από τις δύο ΕΛΥΤ, οι οποίες με τη σειρά τους θα παίρνουν κεντρικά οδηγίες από την Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων. Με βάση τις εισηγήσεις, σχεδιάζεται να φορούν ειδικές υπηρεσιακές στολές και να οπλοφορούν.

    Ιδιαίτερη βάση θα δώσουν στο λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ οι έλεγχοι, πέρα από τα πρατήρια, θα επεκταθούν και σε μαρίνες και λιμάνια.

    Πριν από λίγες ημέρες , οι ελεγκτές της, έβαλαν στο στόχαστρό τους 374 πρατήρια διάθεσης υγραερίου. Έψαχναν εάν υπάρχει διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) των πρατηρίων καυσίμων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου και εάν διαβιβάζονται – όπως υπάρχει υποχρέωση- δεδομένα των παραστατικών πωλήσεων, που εκδίδονται από τους Φ.Η.Μ. προς τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Μέσα σε τρεις ημέρες ελέγχθηκαν 276 πρατήρια και τα πρώτα ευρήματα έδειξαν 123 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

    Τα 77 πρατήρια δεν είχαν συνδέσει τις αντλίες τους με τις ταμειακές ενώ επιπλέον 39 πρατήρια, παρόλο που είχαν διασυνδεθεί, δεν διαβίβαζαν δεδομένα προς την ΑΑΔΕ. Δεσμεύθηκαν παράλληλα 7.700 λίτρα προπάνιο.

    Επίσης η ΑΑΔΕ εντόπισε χθες χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού στον Πειραιά.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), «στο πλαίσιο της τοπικής ανάλυσης κινδύνου και των ελέγχων, που διενεργούνται για την καταστολή του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων, ρευστών διαθεσίμων και παραποιημένων προϊόντων, το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ ́ Τελωνείου Πειραιά εντόπισε και δέσμευσε ένα εμπορευματοκιβώτιο, που περιείχε 74.880 τεμάχια εσωρούχων με απομιμητικά σήματα, καθώς και 5.568 ζευγάρια υποδημάτων με απομιμητικά σήματα. Κατά την αποσφράγιση του εμπορευματοκιβωτίου υπήρχαν no name υποδήματα, με σκοπό να παραπλανηθούν οι ελεγκτές».

     



    ΣΧΟΛΙΑ