ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Kάνοντας όμως διαχωρισμό μεταξύ καλών και κακών πελατών
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πρέπει να παρατείνουν την αναστολή αποπληρωμής δανείων, στην οποία έχουν προχωρήσει λόγω του κορονοϊού, κάνοντας όμως διαχωρισμό μεταξύ καλών και κακών πελατών, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή που έδωσε στην RTE Morning Ireland.
«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους», απάντησε ο Ενρία στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα είναι επαρκώς προστατευμένοι καθώς οι αναστολές αποπληρωμής των δανείων οδεύουν προς το τέλος τους.
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ως εποπτική Αρχή, θεωρούμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην ποιότητα του ενεργητικού τους: θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες , οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν. Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ είπε ότι, με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντέξουν την κρίση του κορονοϊού. «Έως τώρα, η ικανότητα αντίδρασης του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά καλή. Αλλά, φυσικά, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις ιστορικά και θα έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Διεξαγάγαμε μία ανάλυση ευαισθησίας τον Ιούλιο και προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα άλλαζαν οι ισολογισμοί των τραπεζών με βάση διαφορετικά σενάρια. Με το σενάριο, το οποίο οι οικονομολόγοι μας θεωρούν πιθανότερο, οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να αντέξουν μία μορφή σύντομης και βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που έχουμε. Φυσικά, αν η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη και πιο αργή από το αναμενόμενο, η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι πιο βαριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Στο κακό σενάριο, πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισεκ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.