• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Τα «ψιλά» γράμματα για την έκπτωση 10% στον φόρο – Τι να προσέξουν όσοι ασφαλίσουν το σπίτι τους

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Συγκεκριμένες δικλίδες περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο, που προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες αποφασίσουν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.

    Η σχετική διάταξη που ενεργοποιείται προβλέπει ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το ελάχιστο ασφάλιστρο θεσπίζεται με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και λιγότερους από τρεις μήνες το χρόνο.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών οι ασφαλισμένες κατοικίες στη χώρα μας δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, που αντιστοιχούν σε μόλις 16% του συνολικού αριθμού τα οποία είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα. Αυτά τα ποσοστά μας κατατάσσουν χαμηλά στην λίστα της Ευρωζώνης σε επίπεδο ασφάλισης κατοικιών, την ώρα που τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πλήττεται σφοδρά από τις φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί.

    Οι… λεπτομέρειες του νόμου

    Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

    Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

    Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

    Αναλογική έκπτωση

    Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση:

    ·         για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%,

    ·         για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%,

    ·         για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και

    ·         για τρεις μήνες στο 2,5%.

    Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, το επόμενο έτος θα έχει έκπτωση της τάξεως των 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ σε περίπτωση εξάμηνης κάλυψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται αναθεώρηση από μηδενική βάση στις 1.064 φοροαπαλλαγές – Στα 15,5 δισ. το συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό

    «Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων – Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων
     



    ΣΧΟΛΙΑ