• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Τι γίνεται με τα μειωμένα ενοίκια

    • NewsRoom
    ενφια


    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ συνολικά, ο φόρος πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2021.

    Δεν ισχύει έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

    Ο συνολικός φόρος που θα καταβληθεί ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ.

    Σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες που λάμβαναν μειωμένο ενοίκιο λόγω κορονοϊού, αναμένεται να έχουν έκπτωση 30% επί της απώλειας των ενοικίων.

    Όμως αυτά τα χρήματα δεν θα τα πάρουν στην τσέπη τους, καθώς θα υπάρξει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος.

    Τι γίνεται με τα αναδρομικά

    Έως το τέλος του έτους αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά 900.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά θα αφορούν περικοπές στις κύριες συντάξεις της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

    Τι λένε οι ειδικοί 

    Όπως εξήγησε ο φορολογικός Αναλυτής στην Grant Thornton, Θεόδωρος Κουνάδης, μιλώντας στο Mega, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι ίδιος με πέρυσι, χωρίς κάποια έξτρα μείωση.

    Απλώς, όπως πρόσθεσε, όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), θα τύχουν κάποιες απαλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι ολοκληρωτικές σε κάποιες περιστάσεις.

    Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι μέσω πρόσφατου νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, να υπάρξει μειωμένο ενοίκιο, σε εθελοντική βάση, μετά από συμφωνία των δύο μερών.

    Τέλος, υπογράμμισε, πως με τη δήλωση Covid-, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, πρέπει να δηλωθούν οι περιπτώσεις μειωμένων μισθωμάτων, για να έχουν οι ιδιοκτήτες, τις ανάλογες απαλλαγές.



    ΣΧΟΛΙΑ