• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς διορθώνονται τα λάθη-Η διαδικασία

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Αναρτήθηκαν τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 στο Taxisnet, με την έκπτωση να φτάνει όπως διαπιστώθηκε το 30% για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη και σε 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας.

    Χιλιάδες ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν μέσα στο Σαββατόκυριακο στο Taxisnetπροκειμένου να διαπιστώσουν τι έκπτωση έχουν τελικά φέτος. Και αυτό διότι πάνω δεξιά στο εκκαθαριστικό αναγράφεται σε ειδικό πεδίο η φετινή ΕΚΠΤΩΣΗ οπότε οι ιδιοκτήτες εκτός από το πόσα θα πρέπει να πληρώσουν, πληροφορούνται και για το πόσα γλίτωσαν.

    Ωστόσο, πριν την πληρωμή οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή συμβουλεύοντας ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Προσοχή στα λάθη

    Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στον καταλογισμό του φόρου θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις.

    Σε περίπτωση λάθους ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση για να διορθώσει το φόρο.

    Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

    Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

    Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.

    Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

    Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

    Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.



    ΣΧΟΛΙΑ