• Οικονομία

    Εμπορικός πόλεμος: Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Κίνα παρά τη νέα επιβολή δασμών

    • NewsRoom
    εμπορικος πολεμος


    Σε τροχιά συνεννόησης φαίνεται να μπαίνουν ΗΠΑ και Κίνα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο μήνα.

    Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κρίνεται απαραίτητο οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να επανεκκινηθούν, σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον.

    Οι υπηρεσίες του USTR σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης κάνουν λόγο για επανάληψη των συζητήσεων «κατά τις προσεχείς εβδομάδες», ενώ, λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με στόχο να επιτευχθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο «στις αρχές Οκτωβρίου», στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο Τύπου, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, «Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διεξαχθεί ο δέκατος τρίτος κύκλος συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την οικονομία και το εμπόριο στις αρχές Οκτωβρίου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία».

    Τα δύο μέρη είχαν ανακοινώσει και παλαιότερα την απόφασή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματευτικές συνομιλίες τους, μετά το πέρας του κύκλου διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στην Σαγκάη στα τέλη Ιουνίου. Τότε, ως επικρατέστερη περίοδος είχε ανακοινωθεί ο τρέχων Σεπτέμβρης, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι επαναληπτικές συζητήσεις είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα, αναβλήθηκαν ωστόσο, εξαιτίας της αμοιβαίας επιβολής νέων, επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών, που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα διαρκεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, με εναρκτήριο αφορμή τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τον τεχνικό εξοπλισμό της κινεζικής Huawei για λόγους κατασκοπείας. Αμέσως, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο ενάντια στον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, οδήγησε σε έναν κυκεώνα αμοιβαίας εξακολουθητικής επιβολής τιμωρητικών δασμών σε αγαθά των δύο χωρών, η αθροιστική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 360 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι νεότεροι δασμοί, που στοχοθετούν κινεζικά προϊόντα αξίας δισ. δολαρίων, τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή στις ΗΠΑ.

    Το Πεκίνο ανταπάντησε, επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, αξίας 75 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της επιβολής των νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απείλησε προχθές, Τρίτη, το Πεκίνο ότι θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο, εάν επανεκλεγεί το 2020, προβλέποντας πως αυτό θα σημάνει μεγάλη αιμορραγία για την Κίνα, για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις στη χώρα, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες για τις αμερικανικές εταιρείες, που πλήττονται από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, μετά την ανακοίνωση των δύο πλευρών σχετικά με την οριστικοποίηση του «ραντεβού», που θα επανεκκινήσει τις διαδικασίες των συνομιλιών, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν ισχυρά κέρδη, καθώς δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα.



    ΣΧΟΛΙΑ