Οικονομία

«Εκτίναξη» του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για το μήνα Αύγουστο

  • NewsRoom
Brand Name Ελλάδα


Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator, ESI) κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία 12 χρόνια, για το μήνα Αύγουστο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον Ιούνιο (101,0 μονάδες) και τον Ιούλιο  (105,3 μονάδες) τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε στο 108,4, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία.

Στο δείκτη της Ελλάδας συνέβαλε η μεγάλη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο λιανεμπόριο (στις 22,6 μονάδες από 13,7 τον Ιούλιο), στον τομέα των υπηρεσιών (στις 28,8 μονάδες από 22,1) και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -8,2 μονάδες από -20,2 τον Ιούλιο). Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία επιδεινώθηκε ελαφρά (στις 0,6 μονάδες από 1,7), ενώ επιδείνωση σημείωσε επίσης και η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα (στις -52,3 μονάδες από -48,1).

Σε δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνει για την άνοδο αυτή:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση το μήνα Αύγουστο. Διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 12 ετών. Ο δείκτης παραμένει και τον Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο, υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο με γρήγορους ρυθμούς ξετυλίγεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο δείκτης της ευρωζώνης καταγράφοντας μικρή βελτίωση, καθώς αυξήθηκε στις 103,1 μονάδες από 102,7 τον Ιούνιο. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σημαντικά στις υπηρεσίες και τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ των καταναλωτών.  Αντιθέτως ο δείκτης ESI της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησε στις 101,4 μονάδες από 102,0.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε πολύ στην Ισπανία (+1,9) και λιγότερο στη Γερμανία (+0,4), ενώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στη Γαλλία (+0,1) και την Ολλανδία (+0,2) και μειώθηκε μόνο στην Ιταλία (-0,9).ΣΧΟΛΙΑ