• Οικονομία

    ΕΚΤ: Σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων από Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Τα σημάδια υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ΕΕ, δεν φαίνεται να συγκινούν τους αναλυτές, καθώς συνεχίζουν να προβλέπουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο.

    Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

    Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη εξετάζουν όλο και περισσότερο την παύση των αυξήσεων επιτοκίων που κάνουν, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα αμφιταλαντευτεί μεταξύ 10ης συνεχόμενης αύξησης και παύσης.

    Σημειώνεται ότι από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων, η έρευνα της ΕΚΤ έχει δείξει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούσαν έντονα – πιθανότατα έχει κορυφωθεί.

    Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση των καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών στις 20 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

    Οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, ωστόσο, αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος.

    Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν μια πιθανότητα 70% για αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

    Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για αδυναμία της οικονομικής της δραστηριότητας εντείνονται, με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Fabio Panetta να προτρέπει αυτόν τον μήνα να επιδείξουμε σύνεση «όσον αφορά τη νομισματική μας πολιτική, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε άσκοπα την οικονομική δραστηριότητα».

    Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της — η Γερμανία — υπέστη χειμερινή ύφεση και έμεινε στάσιμη το β’ τρίμηνο.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, με τις προοπτικές για το 2024 επίσης να μετατοπίζονται στο 0,8% από 1%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tα «γεράκια» της ΕΚΤ τρομάζουν τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ