• Οικονομία

    ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Το πρώτο βήμα έγινε από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με μείωση στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης.

    Tο επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.

    Το σκεπτικό της ΕΚΤ

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο να μετριάσουμε τον βαθμό περιορισμού της νομισματικής πολιτικής μετά από εννέα μήνες σταθερής διατήρησης των επιτοκίων.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περισσότερο από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλα τα πεδία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

    Οι προβλέψεις

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

    Για τον λεγόμενο υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η ΕΚΤ προβλέπει να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 2,8% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 2,0% το 2026.

    Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026.

    Γρίφος η επόμενη κίνηση

    Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι τόσο για τους τραπεζίτες όσο και για τους αναλυτές, καθώς η εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις από την ΕΚΤ παραμένει θολή.

    Επενδυτές και αναλυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, για επιπλέον στοιχεία, αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Η ΕΚΤ αναμένει περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος επιβεβαιώνει τις δηλώσεις προ μηνών των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το «το τελευταίο μίλι» είναι και το πιο δύσκολο.

    Η Λαγκάρντ έχει να διαχειριστεί και τις διαφορετικές απόψεις εντός του Διοικητικού της Συμβουλίου, καθώς πολλοί τραπεζίτες, τα λεγόμενα περιστέρια, πιέζουν και γι’ άλλες μειώσεις μέσα στο 2024, κόντρα στα «γεράκια» που επιμένουν σε μία πιο συγκρατημένη πολιτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury για επιτόκια ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση

    Ebury για πληθωρισμό: Νέα αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ