• Οικονομία

    EKT: Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

    • Bloomberg
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι traders ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εν μέσω των ανησυχιών ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

    Οι χρηματαγορές δίνουν τώρα 70% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, έναντι 20% που έδιναν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

    Η στροφή ως προς τις προσδοκίες έρχεται μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2024 ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

    ECB Rate Hike Bets Ramped Up | Chances of a quarter-point increase are around 70%
    Οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 1/4 της μονάδας είναι περίπου 70%

    Η απόδοση των γερμανικών διετών ομολόγων – μεταξύ των πιο ευαίσθητων στη νομισματική πολιτική – αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,17%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

    «Το ισοζύγιο των κινδύνων εξακολουθεί να κλίνει προς μια άνοδο αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Francesco Pesole, υπεύθυνος στρατηγικής FX στην ING Bank NV.

    Αναμένεται αύξηση 25 μονάδων βάσης καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και προβλέπει ότι το ευρώ θα διατηρηθεί περίπου στα 1,07 δολάρια.

    «Οι αγορές αμφισβήτησαν την ικανότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα αύξηση αυτή την εβδομάδα», είπε, αναφέροντας την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τη δυσκολία να πειστούν οι αγορές για περαιτέρω επιθετικότητα.

    «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η πρόεδρος Λαγκάρντ για το ευρώ είναι να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», πρόσθεσε.

     Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

    EKT: Οι παγίδες στην απόφαση για τα επιτόκια και το δίλημμα της Λαγκάρντ

    Κομισιόν: Βλέπει φρένο στην ανάπτυξη λίγο πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ