• Οικονομία

    Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δις

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


    Την… πόρτα των φορολογούμενων θα ξεκινήσει να χτυπά η εφορία από το τέλος Μαΐου, σημαίνοντας την έναρξη της ετήσιας πληρωμής των μεγάλων φόρων προς το κράτος.

    Πρόκειται για ένα φορολογικό «Γολγοθά» που θα πρέπει να ανέβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν μαζευτεί στο δεύτερο μισό του έτους και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

    Παρά τις μειώσεις σε συντελεστές και φόρους, η φετινή χρονιά θεωρείται ακόμα πιο «βαριά», καθώς οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού που «ροκανίζει» τους μισθούς, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν ακόμα και ένα μηνιαίο μισθό, ανατιμήσεις σε τρόφιμα και τιμές καυσίμων πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

    ΕΝΦΙΑ: Η αρχή θα γίνει με τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, προκειμένου η πρώτη δόση να πληρωθεί στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, για 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα είναι μειωμένος, για 900.000 θα μείνει στα ίδια επίπεδα και περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρές ή διπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας Ε9 της ΑΑΔΕ, ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Από τον ΕΝΦΙΑ έχουν υπολογιστεί έσοδα ύψους 2,23 δις ευρώ.

    Επιστρεπτέες: Στο τέλος Ιουνίου θα έρθει να προστεθεί στην φοροκαταιγίδα των 11 δις ευρώ και η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών απ’ όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν λάβει μέσα στην πανδημία, τις κρατικές ενισχύσεις.

    Η πρώτη δόση των επιστρεπτέων ποσών θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των δόσεων έχει αυξηθεί στις 96, δηλαδή έως και το Μάιο του 2030. Όσοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής των επιστρεπτέων ποσών με έκπτωση 15%.

    Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

    Από τα συνολικά 8,3 δις ευρώ που δόθηκαν στους 7 κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών, μετά το «κούρεμα» των ποσών που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμάται πως θα μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 2,3 δις ευρώ.

    Φόρος εισοδήματος: Με τη «συνταγή» των προηγούμενων ετών θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, δηλαδή η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί από τον Ιούλιο έως και το Φεβρουάριο του 2023, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Με τροπολογία που έχει καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα για μια ακόμα χρονιά να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου, κερδίζοντας έκπτωση 3%. Στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να μπουν στα κρατικά σχεδόν 6 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ