• Οικονομία

    ΕΕ: Θα απαντήσουμε ενωμένα απέναντι στις αμερικανικές απειλές προς την Γαλλία

    • NewsRoom


    Με ενιαία «απάντηση» απέναντι στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών επί των γαλλικών προϊόντων απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντανιέλ Ροσάριο.

    Ο Τραμπ απείλησε τη Γαλλία καθώς θεωρεί πως η νομοθεσία της Γαλλία για την επιβολή φορολογίας στις «GAFA» (Google, Apple, Facebook, Amazon) στρέφεται επιλεκτικά κατά αμερικανικών εταιρειών. Ο φόρος GAFA αντιπροσωπεύει το 3% του κύκλου εργασιών των αμερικανικών κολοσσών στην Γαλλία, κυρίως στην on line στοχοποιημένη διαφήμιση, την πώληση δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους και την διασύνδεση των χρηστών μέσα από τις πλατφόρμες. Η λύση αυτή υιοθετήθηκε από την Γαλλία προσωρινά, αν αναμονή της κατάληξης των διεθνών διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με επιπλέον δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται «σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα».

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση», θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας επίσης ότι «πολλοί» ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοικτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.

    Η επιβολή τιμωρητικών δασμών επί των γαλλικών προϊόντων δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση μίας περιόδου διαβουλεύσεων. Η Γαλλία ήρθε σε επαφή με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι «θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ισχυρή απάντηση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, ζητώντας να αποφευχθεί η επιστροφή στην λογική αυτή των κυρώσεων και των αντιμέτρων.

    «Η Κομισιόν παραμένει αποφασισμένη στην εξεύρεση σταθερής και συνολικής λύσης μακροπρόθεσμα για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», υπενθύμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



    ΣΧΟΛΙΑ