• Οικονομία

    Ebury: Αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση των δεικτών PMI

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Το ευρώ ενισχύθηκε από τη σημερινή ανακοίνωση των δεικτών PMI, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης, σχολιάζει η Ebury, την ανακοίνωση των δεικτών PMI σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύμφωνα με την Ebury, καθοριστικό παράγοντα σε αυτή την εξέλιξη αποτέλεσαν τα στοιχεία της γαλλικής οικονομίας, τα οποία ανήλθαν σε υψηλό 9 μηνών (47,7), ενώ οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας ήταν ιδιαιτέρως απογοητευτικές, με τον κλάδο της μεταποίησης να πέφτει στο 42,3.

    Όπως σημειώνει, γενικά η κατάσταση στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη παραμένει δύσκολη, με τον αντίστοιχο δείκτη να πέφτει στο 46,1, σε αντίθεση με τον κλάδο των υπηρεσιών που δείχνει να σταθεροποιείται στο 50 και οδήγησε το σύνθετο PMI σε υψηλό 8 μηνών, στο 48,9.

    “Τα θετικά αυτά στοιχεία, δημιουργούν αναμφίβολα κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο λειτουργούν μάλλον αρνητικά ως προς το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, εκτίμηση με την οποία συμφωνούμε, καθώς πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες μείωσης στις αρχές της άνοιξης έχουν σαφώς μειωθεί”, αναφέρει η Ebury.

    Ηνωμένο Βασίλειο

    Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι PMI δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης.

    Ο κλάδος των βασικών υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός, αλλά η άνοδος του δείκτη της μεταποιητικής παραγωγής επέτρεψε και στο σύνθετο PMI να ανέβει ελαφρά στο 53,3, που συνιστά υψηλό των τελευταίων 9 μηνών.

    Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο ΗΒ παραμένει ασταθής, αλλά σε σχετικά καλό σημείο. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τεχνική ύφεση στην οποία εισήλθε η οικονομία στα τέλη του 2023 θα είναι πιθανότατα βραχύβια.

    Μετά από μια αρχική ώθηση από τους PMI της Ευρωζώνης, η λίρα έχασε ορισμένα από τα κέρδη της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

    “Ύστερα από τις σημερινές ανακοινώσεις, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα μπορεί να αναβάλλει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μείωση των επιτοκίων”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Ebury.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χατζηδάκης: Στη φαντασία της αντιπολίτευσης η νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

    Πληθωρισμός: «Φρέναρε» στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην ευρωζώνη

    Επίδομα μητρότητας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Τα αναδρομικά και οι προϋποθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ