• Οικονομία

    EBRD: Στο 7,5% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

    • NewsRoom


    Aνάκαμψη 4,5% το 2021

    H EBRD εκτιμά ότι η ύφεση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερη σε χώρες, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές πηγές εισοδήματος.

    Ύφεση της τάξεως του 7,5% «βλέπει» η EBRD για την Ελλάδα για το τρέχον έτος. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη, αυτή, όπως εκτιμά, θα έρθει το 2021 και θα είναι της τάξεως του 4,5%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η EBRD, η ύφεση φέτος πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη σε οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές πηγές εισοδήματος, όπως η Αλβανία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής τους περιόδου φέτος.

    Η διακοπή σχεδόν όλων των ταξιδιών από τον Μάρτιο έως την 1η Ιουλίου επηρέασε σοβαρά τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ.

    Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της EBRD, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ουγγαρία και την Πολωνία, το κλείσιμο των οικογενειακών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο συχνό (η κρίση του κορονοϊού επηρέασε περίπου το 6% των νοικοκυριών), αλλά πιο διαδεδομένο στην Αίγυπτο (επηρεάζει το ένα τρίτο των νοικοκυριών), καθώς και στην Τουρκία.

    Όπως αναφέρει, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο επηρέασαν την συνολική οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας.

    Η επίδραση φάνηκε περισσότερο στο β’ τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ