• Οικονομία

  ΕΑΣ: Χρηματοδότηση €33 εκατ. από την ΕΕ για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας


  Σημαντική χρηματοδότηση 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το πρόγραμμα ASAP της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, εγκρίθηκαν οι δύο από τις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε συνεργασία με την εταιρία MSM, του ομίλου CSG, συνολικού προϋπολογισμού 73 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 33 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία Explosives, η πρόταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ύψους 52 εκατ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στην κατηγορία Powder, η αντίστοιχη πρόταση ύψους 21 εκατ. ευρώ κατέλαβε την 3η θέση.

  Η ελληνική πρόταση – σύμφωνα με την ανακοίνωση – έλαβε τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση επί συνόλου 82 προτάσεων στην κατηγορία Explosives. Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν.

  Για πρώτη φορά χρηματοδότηση της ΕΑΣ από ευρωπαϊκούς πόρους

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ, «η διοίκηση της ΕΑΣ παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, ελλείψει πόρων, η χρηματοδότηση της τρίτης πρότασης για την αναβάθμιση του γομωτηρίου, είχε ήδη αναλάβει παράλληλες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί, να παράγει πυρομαχικά και να έχει ήδη παραδώσει 10.000 βλήματα 155 χιλ. έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας».

  «Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά στην ιστορία τους χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη των ΕΑΣ, τους εργαζόμενους για την προσήλωσή τους στους στόχους της Εταιρείας μας. Ξεκινήσαμε την εξυγίανση των ΕΑΣ και χαράξαμε μια νέα εξωστρεφή πορεία σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πιστεύουμε στη δύναμη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και με ρεαλισμό την οδηγούμε στο δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος.

  Διαβάστε επίσης

  Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 200 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου

  Ο οίκος Fitch αναβαθμίζει την Quant στη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων

  Γιατί δεν μας αναβάθμισε η Moody’s – Τι λένε πηγές του Υπουργείου Οικονομικών  ΣΧΟΛΙΑ