• Οικονομία

    Πότε θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις – αποπληρωμή συνταξιούχων ΛΕΠΕΤΕ

    συνταξιούχος με χαρτονομίσματα


    Την Τετάρτη 22 Ιουλίου θα καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ τα αναδρομικά των επικουρικών του 2018 στους συνταξιούχους τραπεζουπάλληλους της Εθνικής Τράπεζας, ασφαλισμένους στο πρώην ΛΕΠΕΤΕ. Πρόκειται για 16.000 συνταξιούχους που λάμβαναν την σύνταξή τους από τον λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ και έμειναν απλήρωτοι για έως και 10 μήνες το 2018, όταν… έσκασε η «τρύπα» του ΛΕΠΕΤΕ που είχε διογκωθεί σημαντικά και η ΕτΕ έπαψε να καλύπτει το έλλειµµα του λογαριασμού ασφάλισης.

    Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στις 22 Ιουλίου αφορούν την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2018 – δηλαδή 10 μηνιαίες συντάξεις – για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2018 – δηλαδή 5 μηνιαίες συντάξεις – για τον ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ. Σύμφωνα με την πρόσφατη εισήγηση για την ρευστοποίηση περιουσίας του πρ. ΕΤΕΑΕΠ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, το κόστος για την πληρωμή των συντάξεων του 2018 που δεν είχαν καταβληθεί ανέρχεται σε 55 εκ. ευρώ, που δεν καλύπτεται, πλήρως, από τη θέσπιση επιπρόσθετης εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα προς τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης που για το 2018 είναι 39 εκ. ευρώ περίπου.

    Οι εν λόγω συνταξιούχοι της Εθνικής εισέπρατταν µηνιαία παροχή µέσω του λογαριασµού επικούρησης προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), τον οποίον τροφοδοτούσαν υψηλές κρατήσεις στις αποδοχές του προσωπικού και αντίστοιχη εισφορά της ΕτΕ. Από το 2005 οι νέοι υπάλληλοι της ΕτΕ δεν εντάσσονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο σύστηµα επικουρικής ασφάλισης των λοιπών µισθωτών (τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΕΠ). Εκτοτε, ενώ οι υποχρεώσεις του ΛΕΠΕΤΕ αυξάνονταν µε τις συνεχείς εθελουσίες-συνταξιοδοτήσεις, οι εν ενεργεία υπάλληλοι που εξακολουθούσαν να καταβάλλουν εισφορές στον ΛΕΠΕΤΕ µειώνονταν και το έλλειµµα του λογαριασµού µεγάλωνε. Το Ταμείο “έσκασε” το 2017 και ακολούθησε στάση πληρωμών. Με νόμο του 2019 οι συνταξιούχοι εντάχθηκαν στο πρ. ΕΤΕΑΕΠ και ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης των δικαιούχων του ειδικού αυτού λογαριασμού.

    Όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε 3 πληρωμές επικουρικών συντάξεων :

    -Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, καταβολή επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου σε 1.228.477 δικαιούχους
    -Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, καταβολή αναδρομικών Οκτωβρίου 2019 -Μαΐου 2020 σε 235.233 δικαιούχους
    -Tετάρτη 22 Ιουλίου 2020 καταβολή αναδρομικών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2018 για το ΛΕΠΕΤΕ και Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2018 για τον ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ



    ΣΧΟΛΙΑ