Οικονομία

Διατηρούνται στον ΦΠΑ 6% μάσκες και αντισηπτικά

Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6% διατηρούνται τελικά, για έξι ακόμα μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2022, οι μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα αντισηπτικά και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται ευρέως στη διάρκεια της πανδημίας.

Το έκτακτο μέτρο που υιοθετήθηκε στην πανδημία, για να μειωθεί το κόστος για μάσκες και αντισηπτικά, έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα επέστρεφαν στον ανώτατο συντελεστή 24%.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται νέα έξαρση του κορονοϊού, ενώ οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανακοίνωσε πως η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το οικονομικό επιτελείο για την επέκταση του μέτρου κατά έξι ακόμα μήνες.

Δείτε το βίντεο:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με τροπολογία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται μεταξύ άλλων, παράταση της ισχύος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:

1.      Αγαθών που αφορούν στη δημόσια υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς.

2.      Ορισμένων ιατρικών υλικών αναγκαίων για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.

Η Κυβέρνηση, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προχωρά στην επιβεβλημένη παράταση ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα ανωτέρω αγαθά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας μέσω της ψήφισης διατάξεων με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο».

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Από τα τέλη του 2023 η αποκλιμάκωση της ακρίβειαςΣΧΟΛΙΑ