• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε ανοίγει η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

    • NewsRoom
    Παράταση έξι μηνών στις πάγιες δαπάνες – Ολόκληρο το νέο χρονοδιάγραμμα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Έως πότε αναμένεται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι

    Λεπτομέρειες αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο υπουργός αναφέρθηκε στο περιορισμένο ποσό που θα διατεθεί για το Κοινωνικό Μέρισμα, τονίζοντας ότι θα ήταν «ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αυτά όμως δεν υπάρχουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    «Οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στην προηγούμενη κυβέρνηση, που «έξι μήνες πριν, μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες», επαναλαμβάνοντας ότι τα ταμεία ήταν μείον, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι, «ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης» και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔEH, με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.

    Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα και τις διαδικασίες χορήγησής του στους δικαιούχους, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ετοιμάζεται η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η ίδια με την περσινή, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

    Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών και σε όσους περίμεναν, ενδεχομένως, να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο δεν τους «πιάνουν» τα φετινά κριτήρια. Όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και τα επιδόματα. Ερωτηθείς γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, ο υπουργός απάντησε ότι «τότε θα μας έλεγαν «δίνετε ψίχουλα», η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ», θέτοντας παράλληλα τον προβληματισμό για το αν «τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια».



    ΣΧΟΛΙΑ