• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Στο Eurogroup τον Σεπτέμβρη θα συζητηθούν οι κοινοί κανόνες και για το 2021

    • NewsRoom
    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι πρόθυμοι στο Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2021 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ.

    Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός στο εν λόγω Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση όχι μόνο για την «επιστροφή των κανόνων» που υπάρχουν στην Ευρωζώνη για τα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών μελών αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι εν λόγω όροι να επανεξεταστούν για το 2021.

    Υπενθυμίζεται ότι, μετά από απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ουσιαστικά έχει «παγώσει» με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να μην είναι υπό «εξέταση» για την πορεία χρέους και ελλείμματος ή πλεονάσματος για το 2020.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε,  ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία κρίση χωρίς προηγούμενο. Αναφέρθηκε στη νέα πρόταση και στα πλεονεκτήματά της.

    Μίλησε για ρεαλιστικές συνεκτικές προτάσεις τις οποίες διαμορφώνει η ελληνική πλευρά και παρουσίασε τα μέτρα των 24 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι η πιθανή αύξηση τους συνδέεται με την πορεία της κρίσης, αλλά και με το δημοσιονομικό χώρο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το ζήτημα των νέων μέτρων στήριξης.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει. Ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, των τραπεζών και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, προαναγγέλλοντας και μία σειρά από νομοσχέδια που θα έρθουν έως στο τέλος Ιουλίου στο στη Βουλή. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν ανά την ΕΕ κοινοί κανόνες και για το 2021.

    Επιπρόσθετα ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε στα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης τα οποία έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις κινήσεις κυρίως της ΕΚΤ, η οποία, μεταξύ άλλων, έκανε δεκτά και τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών PEPP, μία κίνηση η οποία έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως την ελληνική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ