• Οικονομία

    Πρόσθετη επιβάρυνση 5,4 δισ. για το Δημόσιο από τα swap της προηγούμενης κυβέρνησης

    • NewsRoom


    Πρόσθετοι τόκοι ύψους 5,354 δισ. ευρώ επιβαρύνουν το Δημόσιο από το 2017 έως και το 2021, εξαιτίας των swap -συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου- στα οποία είχε προχωρήσει ο τ. υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η δαπάνη για τόκους που καταβάλλει ο κρατικός Προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερη απ’ ότι θα ήταν αν το Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προχωρήσει στη σύναψη των συμφωνιών αυτών.

    Μόνο για φέτος, ο Προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους ύψους 1,69 δισ. ευρώ, εξαιτίας των swaps (τόκοι μετά swap 6,2 δισ. ευρώ – προ swap 4,6 δισ. ευρώ), ενώ για το 2021 η πρόσθετη επιβάρυνση αγγίζει το 1,45 δισ. ευρώ (5,9 δισ. ευρώ μετά swap – 4,47 δισ. ευρώ προ swap).

    Αναφορικά με τις συμφωνίες swap, αυτές αφορούν στα διακρατικά δάνεια (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ, που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης (Μνημόνιο). Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου + 0,50%), το οποίο στην συνέχεια «κλείδωσε» σε σταθερό (1,45%) μέσω των συμφωνιών αυτών.

    Όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το Δημόσιο φέτος κάλυψε τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας κυρίως από κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, δεκαπενταετούς, επταετούς και δεκαετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

    Για το 2021, η δανειακή στρατηγική αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020, δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, των αναμενομένων αυξημένων εκταμιεύσεων από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2021.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ