• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας για 10ετές: Στοχεύουμε σε χαμηλό κόστος δανεισμού

    • NewsRoom
    ΥΠΟΙΚ: 56 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους των προγραμμάτων Γέφυρα για τον Δεκέμβριο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

    Την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε με δήλωσή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «Ξεκίνησε η διαδικασία της εξόδου στις αγορές για άλλη μια φορά με δεκαετή έκδοση, σε συνέχεια εκείνης της 12ης Μαρτίου του 2019. Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση, με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού. Εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού θα κυμανθεί σε αυτήν την περιοχή, ίσως οριακά ψηλότερα, και μέτρο σύγκρισης τον Μάρτιο του 2019 που το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%».

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 έχει ήδη καλυφθεί.

    Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας, με στόχο τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη, με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ