• Οικονομία

    Capital Economics: Ρωσία, κρατικός παρεμβατισμός και ο επόμενος σταθμός μετά τα μέταλλα

    Πόλεμος ΕΕ - Μόσχας για τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Αύξηση του κρατικού παρεμβατισμού στη Ρωσία βλέπει η Capital Economics, μετά και την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τις εξαγωγές βασικών μετάλλων.

    Στόχος της Ρωσίας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του think tank, είναι να προστατεύσουν την εγχώρια αγορά και, συγκεκριμένα, τον τελικό καταναλωτή από την αύξηση τιμών που καταγράφεται παγκοσμίως στην αγορά των βασικών μετάλλων.

    Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν υπουργοί της κυβέρνησης εξηγώντας γιατί προχωρούν στην επιβολή φόρου επί των εξαγωγών διαφόρων μετάλλων, όπως το νικέλιο, ο χαλκός και το αλουμίνιο.

    Στόχος είναι η συγκράτηση των τιμών κυρίως σε επίπεδο κατασκευαστικού κλάδου, αν και, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία παρεμβαίνει έμμεσα στην αγορά, καθώς και πέρυσι είχαν ληφθεί μέτρα για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών συγκεκριμένων προϊόντων διατροφής.

    Πίσω από τις κινήσεις αυτές βρίσκεται, βεβαίως, η εντεινόμενη ανησυχία για τις συνέπειες του υψηλού -και αυξανόμενου- πληθωρισμού.

    Αυτό, ωστόσο, που είναι σαφές είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση παρεμβαίνει σε όλο και περισσότερες αγορές για να προστατεύσει καταναλωτές και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει τελικά να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή ή στον ρυθμό νομισματικής σύσφιξης (με τους αναλυτές να θεωρούν πως δεν θα έχει).

    Επόμενος σταθμός;

    Όπως εκτιμούν, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η κτηματαγορά, δεδομένης της αύξησης που παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων τον τελευταίο χρόνο…



    ΣΧΟΛΙΑ