• Οικονομία

    Capital Economics: Με τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009 θα «τρέξει» φέτος η οικονομία

    Ευρώπη


    Στην αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το παγκόσμιο ΑΕΠ προχωρά η Capital Economics, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

    Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν πλέον ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει γύρω στο 2% (από 2,4% που ήταν η προηγούμενη αναθεωρημένη πρόβλεψη και 2,9% η αρχική). Ο ρυθμός αυτός θα είναι, όπως σημειώνουν, ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από το απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2009. Επιπλέον, επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος ο ρυθμός αυτός να διαμορφωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αν ωστόσο, στο ομολογουμένως απίθανο, όπως το χαρακτηρίζουν, σενάριο, οι κυβερνήσεις και άλλων κρατών επιβάλλουν τα ίδια δρακόντεια μέτρα περιορισμού του ιού που επέβαλε η Κίνα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 0,5%. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε την ίδια συρρίκνωση που είδαμε και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Η ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Capital Economics, είναι πιθανό να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά οι περισσότερες οικονομίες θα έχουν χάσει οριστικά μέρος του ΑΕΠ τους για φέτος.

    Τα πέντε σημεία τα οποία επηρεάζουν την οικονομία είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές:

    – τα προβλήματα που προκαλούν τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις,

    – η ανταπόκριση του κόσμου (ιδίως στο θέμα του αυτοπεριορισμού / της απομόνωσης),

    – οι αναταράξεις στις αγορές,

    – οι παράπλευρες συνέπειες των προβλημάτων που προκαλεί ο ιός για τους εμπορικούς εταίρους,

    – η στάση των φορέων χάραξης πολιτικής.

    Σαφώς, επισημαίνουν οι αναλυτές, υπάρχει ασυνήθιστα μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα επηρεάσουν τελικά την οικονομία οι παραπάνω παράγοντες. Έτσι, η Capital Economics λαμβάνει ως υπόθεση εργασίας το σενάριο ότι ο ιός εξαπλώνεται σε ευρεία κλίμακα σε όλες τις περιφέρειες (με χιλιάδες, και όχι εκατοντάδες, κρούσματα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες) και ότι τα μέτρα περιορισμού που λαμβάνονται δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση στο ζενίθ της επιδημίας στην Κίνα.

    Επίσης, η αντιμετώπιση της κατάστασης σε θεσμικό επίπεδο περιπλέκεται, όπως υπογραμμίζουν, από το γεγονός ότι το οικονομικό σοκ που προκαλεί ο κορονοϊός επηρεάζει τόσο το σκέλος της προσφοράς όσο και το σκέλος της ζήτησης στην οικονομία. Και για το πρώτο δεν μπορεί να κάνει πολλά η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική. Την ίδια στιγμή, είναι αμφίβολο ότι μπορούν να γίνουν πολλά για τη στήριξη -έστω- της ζήτησης στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι για να περάσει μια χαλαρότερη πολιτική στην πραγματική οικονομία χρειάζεται χρόνος.

    Ωστόσο, οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν είναι εντελώς ανήμποροι. Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί πιθανότατα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πλήγμα που θα υποστεί η ζήτηση, αφού μπορεί να επικεντρωθεί στους τομείς εκείνους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο.

    Στο σημείο αυτό, οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους περιορίζουν τα περιθώρια λήψης δημοσιονομικών μέτρων, οι ίδιοι είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτό. Οι περισσότερες χώρες, σημειώνουν, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την επιδημία με κάποιας μορφής δημοσιονομική στήριξη και είναι δύσκολο να πιστέψουμε -τονίζουν- ότι μια τέτοια κίνηση θα τρόμαζε τις αγορές ομολόγων.

    Στο μεταξύ, η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι αρνητικές δυνάμεις στις αγορές. Η ζεστή στάση της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, θυμίζουν, βοήθησε να σταθεροποιηθούν οι αγορές. Αναμένουν δε ότι η θεωρητική αυτή στάση θα γίνει κάποια στιγμή πράξη, με τη μείωση των επιτοκίων σε κάποιες χώρες (σε ΗΠΑ, Καναδά, Κορέα, Ευρωζώνη) και αγορές assets σε άλλες (στην Ιαπωνία, με τη μορφή αγορών ETF, και στην Ευρωζώνη, με τη μορφή αγορών εταιρικών ομολόγων).

    Σε ό,τι αφορά την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ το ερχόμενο έτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανακάμψει γύρω στο 3,5% το 2021, καθώς η επιδημία θα υποχωρήσει, τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν και η πολιτική χαλάρωση θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ