• Οικονομία

    Bloomberg: Πέντε σενάρια που απειλούν τις παγκόσμιες αγορές

    • Bloomberg

    πηγή: bloomberg


    Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και την άτακτη φυγή από τα ομόλογα, ορισμένοι επενδυτές τονίζουν ότι δεν θεωρούν πλέον τίποτε δεδομένο για το 2023.

    Οι πιο αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τις μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που η Κίνα βγαίνει από την απομόνωση και η σύγκρουση στην Ευρώπη καταλαγιάζει, ενώ άλλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για μία σειρά κινδύνων που μπορεί να επαναφέρουν αναταράξεις στις αγορές.

    Ακολουθούν πέντε σενάρια που απαριθμεί το bloomberg, τα οποία απειλούν να φέρουν περισσότερα προβλήματα στους επενδυτές το επόμενο έτος.

    Ο “παγιωμένος” πληθωρισμός

    «Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα επιθυμητά όρια σε 12 μήνες», δήλωσε ο Matthew McLennan, αναλυτής στην First Eagle Investment Management.

    Αλλά αυτό μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα κέρδη των τιμών καταναλωτή, υποστήριξε.

    Αυτό θα απέκλειε τη στροφή στις περικοπές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που οι αγορές προβλέπουν ότι θα έρθουν στα μέσα του έτους.

    Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε: περαιτέρω πτώση των μετοχών και των ομολόγων, ισχυροποίηση του δολαρίου και μεγαλύτερο “πόνο” στις αναδυόμενες αγορές.

    Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα του υψηλότερου κόστους δανεισμού που προκαλεί ύφεση και πώς αυτό εξελίσσεται για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον McLennan.

    «Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον καταπολεμήσει μπορεί να μην δει ένα οικονομικό “ατύχημα” να έρχεται», είπε. «Είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».

    Τα προβλήματα στην Κίνα

    Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου με την προοπτική να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.

    Σε αντίθεση με αυτήν την αισιοδοξία, εγκυμονεί ο κίνδυνος να κατακλυστεί το σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει. Τα γεμάτα ασθενείς νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κινητικότητας του κόσμου στις μεγάλες πόλεις.

    «Η καμπύλη μόλυνσης της Κίνας θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνο έναν ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά», δήλωσε η Marcella Chow, υπεύθυνη στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά στην JPMorgan Chase.

    Αναμένει ότι η χώρα θα καταφέρει να ανοίξει ξανά, αλλά προειδοποιεί για «κίνδυνο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο Covid».

    Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική αστάθειας της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.

    Shanghai Composite Erases Much of the Reopening Rally
    Ο Shanghai Composite διαγράφει μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι που πυροδότησε το άνοιγμα της Κίνας

    Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

    «Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί και εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες και οι κυρώσεις αυξηθούν, θα είναι αρκετά αρνητικό», δήλωσε ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της Nikko Asset Management.

    Οι επιπλέον κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενέτειναν την επίπτωση των σημερινών περιορισμών σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Vail.

    «Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σοκ του εφοδιασμού παγκοσμίως όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα είδη όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικές ουσίες», εξήγησε.

    Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία – μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των δυνατοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τις εξαγωγές γεωργίας της Ουκρανίας μια και έξω.

    Βουτιά των αναδυόμενων αγορών

    Πολλοί επενδυτές βλέπουν την ενίσχυση του δολαρίου να περιορίζεται το 2023 και το ενεργειακό κόστος να μειώνεται — δύο παράγοντες που θα ανακουφίσουν την πίεση στις αναδυόμενες αγορές.

    Οποιαδήποτε αποτυχία να περιοριστεί ο πληθωρισμός θα απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο για τις αγορές συναλλάγματος, ενώ η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

    «Μπορεί κάλλιστα να περάσουμε έναν ακόμη χρόνο κατά τον οποίο οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται», δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Services Ltd.

    «Ένα υψηλό ή πιθανώς αυξανόμενο δολάριο ΗΠΑ θα επιβάρυνε τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, επειδή πολλές έχουν χρέος στο αμερικανικό νόμισμα».

    Emerging Market Stocks Face Worst Year Since 2008 Crisis | MSCI Emerging Markets Index annual returns (%)
    Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν τη χειρότερη χρονιά από την κρίση του 2008

    Το πλήγμα από αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα έντονο για τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο βαρύ χρέος, αυξημένο λόγω του δολαρίου.

    Η επιστροφή του Covid

    Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος του Covid-19, ή ακόμα και οι υφιστάμενες μεταλλάξεις που παραμένουν, θα μπορούσαν να μπλοκάρουν εκ νέους τις αλυσίδες εφοδιασμού, εξέλιξη που θα επηρέαζε τον πληθωρισμό και θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

    «Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό από τις μεγαλύτερες οικονομίες και αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», δήλωσε η Chow της JPMorgan.

    Προς το παρόν, στοιχηματίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι το αρνητικό φορτίο στις αγορές θα προέλθει  περισσότερο από τους επενδυτές που προεξοφλούν ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μαύρες προβλέψεις κορυφαίων αναλυτών: Η ανάκαμψη των μετοχών δεν θα είναι εύκολη το 2023 – Προετοιμαστείτε για μεγαλύτερη πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ