• Οικονομία

    Black Friday σήμερα για χιλιάδες φορολογούμενους: Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

    • NewsRoom
    Φορολογούμενοι


    Εγκράτεια στις αγορές τους θα πρέπει να δείξουν σήμερα οι καταναλωτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το κυνήγι των προσφορών της Black Friday.

    «Μαύρη Παρασκευή» δεν είναι μόνο για τα καταστήματα αλλά και για την Εφορία καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν σήμερα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

    Συγκεκριμένα σήμερα θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Για τους δυο αυτούς φόρους θα πρέπει να καταβάλουν σχεδόν 1,5 δις. ευρώ ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή των ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση- 100 δόσεις) που εξυπηρετούν για την τμηματική εξόφληση των χρεών τους.

    Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σήμερα θα κρίνουν και το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί από το φετινό υπερπλεόνασμα μέσα στον Δεκέμβριο.

    Το γεγονός ότι στο 10μηνο καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων μόνο κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από φόρους, δείχνει ότι οι δημόσιες εισπράξεις έχουν κατεβάσει ταχύτητα και ο ρυθμός αύξησή τους εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο κρατάει χαμηλά τον πήχη για το κοινωνικό μέρισμα μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.



    ΣΧΟΛΙΑ