ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ενίσχυσε το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω όσον αφορά τη Γροιλανδία, καθώς θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τη δύναμη να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Μπέσεντ απέρριψε τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αναστολής της δασμολογικής συμφωνίας του 2025, τονίζοντας ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί στρατηγική πίεση για να επιτύχει τους στόχους του. «Πρώτα απ’ όλα, η εμπορική συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, και μια έκτακτη ενέργεια μπορεί να διαφέρει από μια συμφωνία», ανέφερε. «Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τις έκτακτες εξουσίες του για αυτό», πρόσθεσε.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών 10% στις εισαγωγές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από την 1η Φεβρουαρίου, με αύξηση στο 25% τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για την «αγορά της Γροιλανδίας» από τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απειλή δασμών και σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τα ισχυρότερα αντιποίνους της.
Ο Μπέσεντ ανέλυσε τους λόγους που ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία, επικαλούμενος τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην Αρκτική, τα σχέδια για μια αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» και την προηγούμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, η οποία, όπως σημείωσε, «χρηματοδοτούσε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Όταν ρωτήθηκε εάν η στάση του Τραμπ αποτελεί διαπραγματευτική τακτική, ο Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «Οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν αδυναμία, οι ΗΠΑ εκπέμπουν ισχύ», είπε. «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ενισχυμένη ασφάλεια δεν είναι δυνατή χωρίς η Γροιλανδία να αποτελεί τμήμα των ΗΠΑ».
Σε ερώτηση για την ανησυχία ότι μια κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ΝΑΤΟ, ο Μπέσεντ απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδή επιλογή» και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα το ξανασκεφτούν και θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ασφάλειας των ΗΠΑ».
Διαβάστε επίσης
Επιστρέφουν από τη Γροιλανδία οι Γερμανοί στρατιώτες – Tι δήλωσε εκπρόσωπος της Bundeswehr
Μερτς: «Οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις»
Νορβηγία: Δεν εξετάζουμε τώρα αντίμετρα στις απειλές Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Crain’s Militaria: Ανοικτός σε διάλογο με την κυβέρνηση ο οίκος δημοπρασιών για τις φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή – Τι δήλωσε στο mononews
- ΑΑΔΕ: Εργασίες για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2026 – Πότε δεν θα λειτουργεί η εφαρμογή
- Μανιάτης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Σε «Red Code» αύριο Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.