• Οικονομία

    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Την παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση οφειλών των 100- 120 δόσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει μια ακόμη ευκαιρία σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

    Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία επανένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους την έχασαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έληγε σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες θα κατέβαλαν ταυτόχρονα τις δόσεις για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

    Την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών είχε ζητήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), καθώς υπήρχαν τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης επανένταξης τους. « Η διαδικασία ενώ γίνεται ηλεκτρονικά, σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα παραπέμπει τους οφειλέτες στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τις επανεντάξεις με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 και 120 δόσεων. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στο ΚΕΑΟ», ανέφερε η Ομοσπονδία ζητώντας μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας.

    Η μεταφορά της ημερομηνίας επανένταξης στις 120 δόσεις θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου όσοι μη μισθωτοί έχουν οφειλές στα ταμεία προ του 2017 και έχουν υποβάλλει αίτηση προσδιορισμού στα ταμεία -έως 7 Οκτωβρίου 2019- αλλά αυτή δεν έχει ακόμα προχωρήσει, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

    Επίσης, έως την ίδια ημερομηνία, θα μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι πληττόμενοι εργοδότες ή μη μισθωτοί, την έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή μεταξύ Μαρτίου 2020 -Ιουλίου 2021, αφού καταβάλλουν τις δόσεις Αυγούστου -Σεπτεμβρίου 2021 και όποιες άλλες βεβαιωμένες προς το ΚΕΑΟ οφειλές.

    Τι προβλέπονταν μέχρι σήμερα

    Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΚΕΑΟ, γνωστοποιήθηκε η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4611/2019 (σ.σ. νόμος που προβλέπει τις 120 δόσεις) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που είχαν υποβάλλει αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2019.

    Η προαναφερόμενη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν.4611/2019 (δηλ. η 30/09/2021), αφορά οφειλέτες (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) των οποίων οι οφειλές έχουν ήδη διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ από τον e-ΕΦΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4611/19 (σ.σ. 120 δόσεων) είναι και η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2021.

    Όσον αφορά στους οφειλέτες των οποίων οι οφειλές δεν έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ ή έχει διαβιβαστεί μέρος αυτών ή αυτές βρίσκονται σε στάδιο διόρθωσης από τον eΕΦΚΑ, δεν ισχύει η προαναφερόμενη λήξη προθεσμίας δεδομένου ότι η μη υπαγωγή στη ρύθμιση εντός της οριζόμενης προθεσμίας δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.

    Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές οφειλετών θα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, με την υποβολή σχετικής αίτησης μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ, μετά το πέρας της 30ης Σεπτεμβρίου 2021, αφού διαβιβαστούν οι οφειλές.

    Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους οφειλών (120 δόσεις) και την οποία απώλεσαν κατά την διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021, μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης, τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Υπ. Εργασίας: Μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ