• Οικονομία

    Αποπληρωμή 13.500 εφάπαξ μέχρι τον Ιούνιο-Απαιτούνται 115 εκατ. ευρώ

    O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης


    Στην σταδιακή αποπληρωμή 13.500 χιλιάδων περίπου εφάπαξ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα προχωρήσει ο νέος διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Ευάγγελος Κωνσταντίνου, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα έως και τέσσερα χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ θα χρειαστούν περίπου 115 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από τους πόρους που έχουν δώσει οι δανειστές για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τρίτους.

    Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει ρητή εντολή σε όλους τους φορείς του δημοσίου για την άμεση απορρόφηση των διαθεσίμων, προκειμένου να μην χαθεί ούτε ευρώ και να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έχουμε δεσμευτεί στους εκπροσώπους των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι ένα αίτημα λογίζεται ληξιπρόθεσμο, εφόσον η αίτηση ξεπερνά τους τρεις μήνες.

    Στο ΕΤΕΑΕΠ έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στον υπολογισμό και την αποπληρωμή των εφάπαξ. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα που εκκρεμούν, τα οποία αγγίζουν τις 13.000, ενώ του δημοσίου τομέα οι εκκρεμότητες δεν ξεπερνούν τις 600. Το έργο των αρμόδιων υπαλλήλων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στις περισσότερες από τις 13.500 περιπτώσεις δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, το προσωπικό του ΕΤΕΑΕΠ περίπου 650 υπάλληλοι δεν επαρκούν για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτημα λήψης εφάπαξ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.

    Από τον ιδιωτικό τομέα, πρωταθλητές στις καθυστερήσεις απονομής εφάπαξ είναι τα πρώην ταμεία Πρόνοιας των ναυτικών, τόσο των αξιωματικών (ΤΠΑΕΝ) όσο και των κατώτερων πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ), με τις αιτήσεις σε αναμονή να φτάνουν τις 5.000 και να απαιτούνται για την αποπληρωμή τους περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

    Κύκλοι από το ΕΤΕΑΕΠ, επισημαίνουν ότι αρμόδιο για τον υπολογισμό των εφάπαξ είναι μόνο το ΝΑΤ, καθώς μόνο το ταμείο των ναυτικών έχει την βάση δεομένων. Οι υπάλληλοι του ΕΤΕΑΕΠ προχωρούν μόνο στην αποπληρωμή των αποφάσεων. Τις προηγούμενες μέρες διεκπεραιώθηκαν περίπου 500 αιτήματα λήψης εφάπαξ.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, θα δοθούν εντός του 2019 όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες σε επίπεδο μηχανοργάνωσης, για να προχωρήσει η έκδοση εφάπαξ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες το προσεχές διάστημα.

    Σε άλλους δυο κλάδους του ιδιωτικού τομέα εντοπίζονται έντονα προβλήματα στην απονομή των εφάπαξ, διότι ο εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι είναι καταγεγραμμένοι εγγράφως, ακόμη και χειρόγραφα, αποθηκευμένοι σε κούτες.

    Συγκεκριμένα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 2.000 εφάπαξ από τον κλάδο του μετάλλου (ΤΑΠΕΜ) για την καταβολή των οποίων απαιτούνται 15 εκατ. ευρώ, αλλά και περίπου 1.500 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (πρ. ΤΑΞΥ) για την αποπληρωμή των οποίων απαιτούνται ισόποσα περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Μίνι «έμφραγμα» επικρατεί και στο πρώην ταμείο πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, καθώς εκκρεμούν περίπου 2.000 εφάπαξ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των ποσών, καθώς ακυρώθηκε η μέθοδος που προέβλεπε η εφαρμοστική εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη η εγκύκλιος έδινε την δυνατότητα στους συγκεκριμένους επαγγελματίες να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση. Το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επανυπολογίσει περίπου 2.000 παροχές που δόθηκαν αυξημένα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αποπληρωμή επιπλέον 2.000 εφάπαξ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση νέας εγκυκλίου. Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 250 εφάπαξ των εργαζομένων του ΟΤΕ και 90 των εργαζομένων του ΟΣΕ. Συνολικά απαιτούνται 15,5 εκατ. ευρώ, 10 εκατ. και 5,5 εκατ. αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα είναι μικρός ο αριθμός των παροχών που βρίσκονται σε αναμονή για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πρώην ΤΠΔΥ των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου τα ληξιπρόθεσμα αγγίζουν τα 600 αν συμπεριληφθούν και τα εκκρεμή εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ. Για την αποπληρωμή απαιτούνται περίπου 14,5 εκατ. ευρώ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ εξετάζει τρόπους για την ταχύτερη σταδιακά απονομή των εφάπαξ παροχών. Υπάρχουν εισηγήσεις που προτείνουν την αποσύνδεση της καταβολής εφάπαξ από την καταβολή κύριας σύνταξης, καθώς η εφάπαξ παροχή με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι μια άτοκη επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.



    ΣΧΟΛΙΑ