• Οικονομία

    Απονομή όλων των συντάξεων χηρείας εντός Οκτωβρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Στην εκκαθάριση 8.000 συντάξεων χηρείας αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ο υπουργός  αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα θα προχωρήσει στην εξόφληση όλων των συντάξεων χηρείας.

    Συγκεκριμένα θα εξοφληθούν όλες οι συντάξεις χηρείας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από  το Μάιο του 2019 και μέχρι τον Απρίλιο 2020 και οι ασφαλισμένοι- δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη την αύξηση από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ θα εκδοθούν και θα καταβληθούν και όλες οι συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν από το 2017 μαζί με τα αναδρομικά ποσά. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι επιβιώνουν με την προσωρινή σύνταξη χηρείας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ.

    Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι από το υπουργείο Εργασίας μέσω του νέου λογισμικού ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων χηρείας για την αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών και την αύξηση του ποσοστού από το 50 στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

    Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμής αίτηση για σύνταξη χηρείας, καθώς έως το τέλος του μήνα θα μπουν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών. Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στην πλήρη απόδοσή του στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι τη σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται:

    1. Ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
    2. Τα τέκνα του θανόντος ασφαλισμένου.
    3. Ο διαζευγμένος σύζυγος.

    Μάλιστα, με τις αλλαγές που επήλθαν τον Μάιο του 2019, από 17/5/2019 ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του, μετά την πρώτη τριετία από την αρχική χορήγησή της. Ακόμη προβλέπεται πλέον η 3ετία ως ελάχιστη διάρκεια γάμου/συμφώνου συμβίωσης, για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

    Παράλληλα πλέον, η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στα τέκνα και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους μόνο στην περίπτωση που κατά τον χρόνο του θανάτου του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

    Το ποσό της σύνταξης των δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή έχει δικαιωθεί ο θανών επιμεριζόμενο ως εξής:

    – Σύζυγος/έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης δικαιούται το 70% επί του ποσού της σύνταξης, το οποίο δικαιούνταν ή έχει χορηγηθεί στον σύζυγο που απεβίωσε.

    – Σε περίπτωση που πέραν του χήρου επιζώντος συζύγου υπάρχει και διαζευγμένος σύζυγος δικαιούμενος και αυτός σύνταξη λόγω θανάτου, τότε το 70% της σύνταξης επιμερίζεται σε ποσοστό 75% για τον χήρο και 25% για τον διαζευγμένο. Για κάθε δε επιπλέον έτος έγγαμου βίου του διαζευγμένου, πέραν του 10ου και μέχρι και του 35ου, η σύνταξη του διαζευγμένου αυξάνεται κατά 1% και μειώνεται αναλόγως κατά 1% η σύνταξη του χήρου, και σε περίπτωση διάρκειας του έγγαμου βίου του διαζευγμένου πέραν των 35 ετών, η σύνταξη λόγω θανάτου επιμερίζεται κατά ποσοστό 50% στον καθένα.

    Σε περίπτωση που ο γάμος πραγματοποιήθηκε μετά την απονομή σύνταξης γήρατος στον θανόντα και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του επιζώντος συζύγου, αφού αφαιρεθεί το διάστημα του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, τότε το ποσό της σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος μειώνεται ως ακολούθως:

    • Κατά 1% για κάθε πλήρες έτος διαφοράς για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό.
    • Κατά 2% για κάθε πλήρες έτος διαφοράς για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο.
    • Κατά 3% για κάθε πλήρες έτος διαφοράς για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό.
    • Κατά 4% για κάθε πλήρες έτος διαφοράς για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο.
    • Κατά 5% για κάθε πλήρες έτος διαφοράς για τα έτη από το 36ο και άνω.

    Ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης/διαζευγμένος δικαιούται από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα για μια τριετία ολόκληρη τη σύνταξη που έχει υπολογιστεί.

    Ως κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίζεται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του Ν. 4387/2016 για είκοσι (20) χρόνια ασφάλισης, δηλαδή το ποσό των 384,00 ευρώ.

    Εάν ο θανών είχε λιγότερα από είκοσι (20) χρόνια ασφάλισης, το ποσό των 384,00 ευρώ μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των είκοσι (20) ετών και μέχρι τα δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης. Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντα είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15), ετών χορηγείται ως κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ, που αντιστοιχεί στα δεκαπέντε (15) χρόνια ασφάλισης. Συνεπώς, το κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης διαμορφώνεται ως εξής:

    Μέχρι και 15 έτη ασφάλισης: 360 ευρώ

    Για 16 έτη ασφάλισης: 364,80 ευρώ

    Για 17 έτη ασφάλισης: 369,60 ευρώ

    Για 18 έτη ασφάλισης: 374,40 ευρώ

    Για 19 έτη ασφάλισης: 379,20 ευρώ

    Για 20 έτη ασφάλισης και άνω: 384,00 ευρώ.

    Για να εξευρεθεί ο χρόνος ασφάλισης από τον οποίο και συναρτάται το κατώτατο ποσό, λαμβάνεται υπόψη μόνο κάθε πλήρες έτος ασφάλισης που είχε πραγματοποιήσει ο θανών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ