• Οικονομία

    Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία – Βασική αδυναμία τα «κόκκινα δάνεια»

    • NewsRoom

    Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος


    Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης, καθώς τα δημοσιονομικά βρίσκονται πλέον σε μια πολύ καλή βάση, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τα όσα υπόμεινε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

    Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στα κόκκινα δάνεια, τόνισε ο ντε Γκίντος, καθώς είναι η βασική αδυναμία της οικονομίας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

    Ο κ. ντε Γκίντος μίλησε και για την σταθερότητα που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά. Ως βασικό πυλώνα αυτής της σταθεροποίησης θεωρεί τόσο τα καλά νέα για το Brexit όσο και την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, όπως και την πολύ καλή πορεία των κεφαλαιαγορών, ενώ έκανε αναφορά στον κοροναϊό και στις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η ραγδαία εξάπλωσή του.

    Σταϊκούρας: Αναγκαιότητα η ανάπτυξη συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης

    Στο πλαίσιο της ημερίδας του ΙΟΒΕ, παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προτείνοντας την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, προκειμένου να προστατευτεί έναντι μιας νέας επιβράδυνσης. «Καθίσταται σημαντικότερο για να καλυφθεί η Ευρώπη έναντι μιας νέας επιβράδυνσης. Πρέπει το θέμα να τεθεί στην συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε μια πολυδιάστατη πολιτική κρίση, από την οποία βγήκε χάρη στις ηγεσίες της ΕΕ, είχε όμως και παράπλευρες απώλειες, όπως το Brexit. «Οι ηγεσίες της ΕΕ κατάφεραν να οδηγήσουν τις χώρες μακριά από την ύφεση, αλλά προκλήσεις υφίστανται όπως το Brexit, ο κίνδυνος αναιμικής ανάπτυξης, τα γεωπολιτικά ζητήματα κλπ. Η συνολική απάντηση είναι μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη».

    Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στην κλιματική αλλαγή. «Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ενεργά και δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα η Ελλάδα είναι παρούσα με δυνατή φωνή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Στουρνάρας: Αύξηση του ΑΕΠ 2,5% και το 2021

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος και το 2021, ενώ το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

    Μεταξύ άλλων, μίλησε για μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, όπως επίσης και στην ανταγωνιστικότητα και στην ισχύ του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει αναδιάρθρωση υπέρ των εμπορεύσιμων αγαθών. Ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά και περιοριστικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες.

    Για το κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε πως το απόθεμα υποχώρησε την τελευταία τριετία σημαντικά.  «Οι μελλοντικοί στόχοι στο ύψος των κόκκινων δανείων θα είναι πάρα πολύ υψηλοί και είναι πάρα πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν πρόσθετες λύσεις» ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ηρακλής θα μπορούν να προστεθούν και άλλες λύσεις όπως αυτή που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο επίσης για επιτάχυνση στο παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2020 με την επιφύλαξη για τις πιθανές επιπτώσεις από τον κοροναϊό αλλά και από την επιβράδυνση του ΑΕΠ ανά την ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο.

    Ωστόσο επισήμανε τα οφέλη από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική αλλά τον κόσμο αλλά και την προσπάθεια που θα συνεχίσει να καταβάλλει η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση.



    ΣΧΟΛΙΑ