• Οικονομία

    Ανοίγει σήμερα της χαρτιά της η Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Κομισιόν


    Τις καλοκαιρινές προβλέψεις της για τις οικονομίες των κρατών-μελών της ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στις προηγούμενες προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Συγκεκριμένα τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι στην Ελλάδα φέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα-μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%.

    Για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ωστόσο ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς.

    Η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει αλλάξει τις αρχικές της εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8% (7,9% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο).

    Ταυτόχρονα ξεκινούν οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με πρώτο θέμα στην σχετική ατζέντα το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν έναν αγώνα διαρκείας, προκειμένου να ισορροπήσουν ανάμεσα στην πραγματικότητα, αλλά και σε αυτό που πρέπει να συμβεί το επόμενο διάστημα.

    Ήδη ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγησης της Οικονομίας η οποία θα γίνει ωστόσο σε στάδια. Η τελική ετυμηγορία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στις 20 Σεπτεμβρίου και θα στηρίζεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

    Την Πέμπτη 9 του μηνός συνεδριάζει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα υπάρξει μία αποτίμηση των προτάσεων της Κομισιόν για το αποκαλούμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup στην θέση του Μ. Σεντένο που αποχωρεί.

    Το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Ιουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ να επιχειρούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση.



    ΣΧΟΛΙΑ