• Οικονομία

    Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τις φορολογικές δηλώσεις – Έκπτωση 3% και για δηλώσεις ως τις 27 Αυγούστου

    Focus Economics: Πώς αναθεωρήθηκαν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ Ελλάδας μέσα σε ένα μήνα

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Φορο-έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος θα έχουν όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους στο Taxisnet έως τις 27 Αυγούστου, με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

    Το δικαίωμα της έκπτωσης είχαν – με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο – μόνο όσοι θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου.

    Εμπρόθεσμες θεωρούνται και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, και αυτοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει με αυτό τον τρόπο μια παράταση… δια της πλαγίας.

    Χωρίς φόρο 7 στις 10 δηλώσεις

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί δηλώσεις από το 68% των υπόχρεων. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 4,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις όταν αναμένεται να κατατεθούν σχεδόν 6,5 εκατ. Από τα έως τώρα εκκαθαριστικά προκύπτει πως 7 στους 10 φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν φέτος εφορία, αφού είτε έχουν επιστροφή φόρου είτε έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως:

    • 3 στις 10 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Πάνω από 1,36 εκατ. δηλώσεις θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό φόρο 1,05 δις ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 772 ευρώ.
    • 2 στις 10 δηλώσεις βγάζουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Σχεδόν 770.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 173,6 εκατ. ευρώ, με μέσο ποσό επιστροφής 225 ευρώ.
    • 5 στις 10 δηλώσεις είναι μηδενικές. Σχεδόν 2,33 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

    Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, με εξαίρεση όσους υποβάλουν τη δήλωση από τις 28 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, καθώς θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις, λόγω της διπλής καταβολής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Εργασίας: 10 απαντήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού



    ΣΧΟΛΙΑ